Motor çalıştığı sürece, araç için gerekli olan elektrik enerjisini üretir ve aküyü şarj eder. Motor çalıştığı andan itibaren Alternatör motordan aldığı mekanik hareketle elektrik üretmeye başlar. Üretilen elektrik akımı, Konjektör (Regülatör) aracılığı ile sabitlenir ve aracın elektrik ihtiyacı karşılanır. Ayrıca akü de şarj edilir.
Şarj Sistemi Parçaları:
1. Alternatör(Şarj Dinamosu)
2. Akümülatör
3. Konjektör (Regülatör)
4. Kontak Anahtarı
5. Şarj Göstergesi
6. Sigorta
Şarj Sisteminin Parçaları:
Alternatör: Vantilatör Kayışı İle Motordan Aldığı Mekanik Enerjiyi Elektrik Enerjisine çevirir. Alternatör ya da Şarj Dinamosu Doğru akım generatörü olup
, kollektörü ve statör sargıları paralel çalışan bir jeneratördür. Dinamo aküyü şarj eder ve aracın elektrikli aletlerine gerekli akımı sağlar.
Konjektör: Alternatörün Ürettiği Elektriği Sabitler. Konjektör Arızalanırsa Farlar Sık Sık patlar. Akünün Elektrolit Seviyesi Azalır. Gaz Pedalına Basıldığında Farların Daha Canlı yanmasından Konjektörün Arızalı Olduğu Anlaşılır.
Sigorta: Elektrikli Alıcıların Emniyetli Olarak Çalışmasını Sağlar. Kısa Devre Olunca Sigorta Atar. Sigorta Attığında Aynı Amperde Yeni Sigorta İle Değiştirilmelidir.
Şarj Müşürü: Alternatörün Elektrik Üretip Üretmediğini Kontrol Eder.
Şarj Göstergesi: Şarj Sisteminin Çalışmadığını Gösterir.